Ziyaretçi ve Refakatçinin Uyması Gereken Kurallar
20 Haziran 2022

1.AMAÇ:Hastanemizde yatmakta olan hastalarımızın günün belirli saatlerinde ve belirli kurallar içerisinde ziyaretlerinin sağlanmasıdır.

2.KAPSAM:Hastanemizde yatmakta olan tüm hastaları ve yakınlarını kapsamaktadır.

3.SORUMLULAR: Hastanemizde ziyaret işleyişi İlgili Başhekim,İdari ve Mali İşler Müdürü ve Güvenlik tarafından koordine edilir.

4.FAALİYET AKIŞI

Hasta ziyaretinden genel olarak amaçlananlar;

• Hastanın, hastane dışından gerekli olan ihtiyaçlarını karşılamak (ilaç, giysi gibi)
  • Hastanın hatırını sormak, psikolojik destek vermek
  • Hastanın doktorundan, hastanın sağlığı ile ilgili bilgi almak
  • Toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti, usulüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki yapar.
  • Aynı zamanda hastanızın durumu hakkında bilgilenmenizi sağlar.

Hasta ziyareti gün ve saatleri;

• Hastanemiz ziyaret saatleri Öğlen:13:00-14:00 Akşam:19:00-20:00 olarak belirlenmiştir.
  • Covid-19 Pandemisi nedeni ile sizlerin sağlığı için hastanemizin tüm servislerimizde bakımlarında hasta ziyaretleri kısıtlanmıştır.
  • Hastalarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile 15 dakikayı geçmeyecek şekilde tek kişinin ziyaretine izin verilmektedir.
  • Sağlığınız için maske takarak kişiler ile aranıza en az 1,5 metre mesafe koyunuz.
  • Ellerinizi sık sık en az 20 saniye su ve sabunla yıkayınız yada el dezenfektanı ile dezenfekte ediniz.

Hasta durumu hakkında bilgi verilme süreçleri;

• Hasta erişkin ve şuuru açık ise kendisine ve hastanın onayladığı yakınına bilgi verilir.
  • Hastanın şuuru kapalı ise; birinci derece yakınına bilgi verilir.
  • Hasta çocuk ise; ebeveynine bilgi verilir.
  • Üçüncü şahıslara hasta rızası olmadan bilgi verilmez.

Ziyaret edilmemesi gereken hastalar;

• Yoğun bakımda yatan hastalar
  • Bulaşıcı hastalığı olan hastalar
  • Bağışıklık sistemi bozuk hastalar
  • Doktorunun ziyarette sakınca gördüğü hastalar

(Bu hastalar için hasta doktorundan uygun zamanlarda bilgi alınır.)

Hasta ziyaretine gitmemesi gerekenler ;

• 12 yaş altı çocuklar
    • Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan hastalar
    • Herhangi bir kronik hastalığı olan hastalar
    • Enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler

Hasta ziyaretinde dikkat edilmesi gereken durumlar;

• Doktor ve sağlık personelinin izin vermediği özel durumlarda hasta ziyareti için lütfen ısrar etmeyiniz.
    • Hasta mahremiyetine dikkat edilmelidir.
    • Hasta ziyaretini, ziyaret saatlerinde yapınız
    • Hasta yataklarına oturulmamalı, hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere dokunulmamalıdır.
    • Ziyaret öncesi ve sonrası eller yıkanmalıdır.
    • Hekim ve sağlık personelinin bilgisi dışında yapacağınız müdahalelerin hastanıza zarar verebileceğini unutmayınız.
    • Ziyarete gelirken hediye olarak yiyecek getirmeyiniz.
    • Hasta odasında yiyecek içecek ikramının yapılmamasına özen gösterilmelidir.
    • Hastalara getirilebilecek armağan; kitap, kolonya olabilir.
    • Ziyaret esnasında diğer hastalar rahatsız edilmemeli, gereksiz ve meraklı sorular sorulmamalıdır.
    • Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
    • Ziyaret saati dışında gereksiz ve ısrarlı ziyaret taleplerinde bulunulmamalıdır.
    • Ziyaret saati sonunda sağlık çalışanı uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.

Gece hasta ziyareti yapılmamasının amacı;

• Hastane güvenliği olumsuz yönde etkilenir.
    • Dinlenme vakti olduğu için hastaların iyileşme süreci olumsuz etkilenir.
    • Uyuyan hastalar rahatsız olur.

Unutmayınız,hastanızın sağlığı sizin için olduğu kadar bizim içinde önemlidir.

Kurallara uyduğunuz için teşekkür ederiz.