18 Kasım: Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü
13 Mart 2023

18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü

HACI İZZET BAYSAL YUNAK DEVLET HASTANESİ
SAĞLIKLI GÜNLER DİLER...


Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı olmayan ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Bu bağlamda Ülkemizde "Akılcı İlaç Kullanımı  ( AİK ) Programı" yürütülmektedir. Bu program kapsamında DSÖ'nün önerileri doğrultusunda " Akılcı İlaç Kullanımı ( AİK ) Ulusal Eylem Planı 2014-2017 "hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur.
 
 
ANTİBİYOTİĞİMİZİ AKILCI KULLANALIM!!!
 
Bizim de ülkemizde direnç gelişimini önlemek ve oranlarını düşürmek için  antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı ve duyarlılığımızı artırmamız gerekmektedir. Bu amaçla 2008 yılından bu yana düzenlenen 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle ülke çapında duyarlılığı artırıcı kampanyalar düzenlenmektedir.
 
Akılcı antibiyotik kullanımı konusunda
 
Halkımız;
Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanmamalıdır.
Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutmamalıdır.
Hekim önerdiğinde antibiyotikleri mutlaka verilen doz, şekil ve sürede kullanmalıdır.
Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır.
 
Hekimlerimiz;
Antibiyotikleri yalnızca bakteri enfeksiyonlarının tedavisi için önermelidir. Bu enfeksiyonların doğru tanısı için gerektiğinde laboratuvar ile işbirliği yapmalıdır.
Grip ve nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmadığını hastalara iyice anlatmalı, hasta ısrar etse bile bu gibi durumlarda antibiyotik önermemelidir.
Hastaya hastalığı ve tedavisi hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapmalıdır.
 
Eczacılarımız;
Reçetesiz antibiyotik talep eden hastalara, antibiyotiğin soğuk algınlığı, nezle gibi virüslere bağlı hastalıklarda kullanılmayacağı konusunda bilgilendirme yapmalı, antibiyotiklerin mutlaka reçete ile kullanılması gerektiği konusunda bilgi vermeli ve hekime yönlendirmelidir.
Reçete varlığında da hastanın tedaviyi hekimin önerdiği şekilde uygulaması için gereken bilgiyi vermeli ve bunun iyice anlaşıldığından emin olmalıdır.
Hastalara, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilgi vermelidir. 
 
Antibiyotikler;
 
Ateş Düşürmez
 
Ağrı Dindirmez
 
Virüslere Bağlı Enfeksiyonları Tedavi Edemez
 
Yaygın ve Yanlış Kullanıldığında Hızla Direnç Gelişir.
 
Antibiyotik Farkındalık Günü’nün  (18 Kasım) Farkında Olun
 
Sevgili Hekimlerimiz; Gereksiz Yere Antibiyotik Reçete Etmeyiniz,
 
Sevgili Vatandaşlarımız; Hekiminize Danışmadan Asla Antibiyotik Kullanmayınız.
 
Direnç Geliştiğinde Antibiyotikler Esas Etki Beklediğimiz Bakterilerin Neden Olduğu Enfeksiyonların Tedavisinde de Etkisiz Hale Gelir.